Jdi na obsah Jdi na menu
 


tvrdost vody

17. 1. 2014

 

 

Jak tvrdá může být voda?voda6.jpg

 

Jedním z ukazatelů, které obvykle charakterizují kvalitu vody, je tzv. „tvrdost vody“. Přestože se jedná o nejednoznačný termín, jehož význam není zcela přesně definován a moderní hydrochemie se mu snaží vyhýbat, je mezi laickou veřejností i v řadě odvětví stále hojně využíván. 

 

Obecně se tvrdost vody charakterizuje jako koncentrace vápníku a hořčíku ve vodě. Jiné definice uvádějí, že se jedná o obsah dvojmocných kationtů vápníku, hořčíku, stroncia a barya. Za hlavní složku tvrdosti vody je obvykle považován vápník.

Při hodnocení tvrdosti vody bývá využívána pětibodová stupnice. Setkat se můžeme s vodou velmi měkkou, měkkou, středně tvrdou, tvrdou a velmi tvrdou. Zároveň rozlišujeme tvrdou vodu na trvalou a přechodnou. Trvalá tvrdá voda obsahuje rozpuštěné chloritany, sulfidy, dusičnany a kremičitany. Zásadní sloučeninou v přechodné tvrdé vodě je  hydrogenuhličitan vápenatý, po jehož vysrážení vzniká vodní kámen. Přechodnou tvrdou vodu lze odstranit varem. Trvalé tvrdé vody se můžeme zbavit pouze chemickou cestou. Odstraňuje ji hydroxid vápenatý a uhličitan sodný.

 

 

Hodnota tvrdosti vody se obvykle měří v mmol/l. Stále se však využívají také starší jednotky jako jsou německé stupně (°N či °dH) nebo francouzské stupně (°F). V těchto jednotkách uvádějí tvrdost vody především výrobci pracích prostředků. Jednotky lze přepočítat za pomoci následujících vzorců.
Německé stupně: 1 mmol/l = 5,6°
Francouzské stupně: 1 mmol/l = 10°

 

 

Stupnice tvrdosti vody
název hodnota mmol/l
velmi měkká 0 - 0,7
měkká 0,7 - 1,3
středně tvrdá 1,3 - 2,1
dosti tvrdá 2,1 - 3,2
tvrdá 3,2 - 5,3
velmi tvrdá nad 5,3

 

 

 

Tvrdost vody v Jaroměři se pohybuje okolo hodnot 3,49 mmol/l  TVRDÁ VODA

( údaj aktualizovaný dle ÚR ze dne 8.11.2022 )

 

 

 Vápník představující hlavní složku tvrdosti vody je ze zdravotního hlediska prospěšný. Napomáhá ke zdravému růstu a zabraňuje odvápnění organizmu. Je tedy doporučeno konzumovat spíše vodu tvrdší, ačkoli by tvrdost neměla dlouhodobě přesahovat určité hranice.